Skip to content

Selda’dan Ege’ye özgü tatlar

Mayıs 22, 2010

Uzun gerçekten uzun bir zaman oldu yazmayalı. Şimdi özlediğimi anlıyorum. Bugün Güvenlimutfak’ a tarif yüklememi sağlayan Selda’ ya teşekkür ediyorum. Birbirinden enfes lezzetleriyle siteyi canlandırdı. İşte Ebegümeci kavurmasının fotoğrafı ve diğer yöresel tarifler…

EBEGÜMECİ VE ALANMAYDANOZU KAVURMASI

  • Ebegümeci ve alanmaydanozu ya da çeşitli otlar
  • Kuru soğan ve/veya taze soğan
  • Zeytinyağı
  • Yumurta
  • Tuz ve karabiber

 

İnce yemeklik doğranan soğanlar zeytinyağında pembeleşene kadar kavurulur. Üzerine yıkanıp doğranan otlar eklenir. Tavanın kapağı kapatılır. Arada karıştırılarak otlar kavrulur.  Otlar iyice kavrulduktan sonra üzerine kişi sayısı kadar yumurta kırılır. Servis edilir.

PAZI HAŞLAMA

  • Pazı
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Salça
  • Zeytinyağı
  • Tuz

 

Kaynayan suya yıkanıp doğranmış pazılar atılır. İyice piştikten sonra tencereden alınarak süzülür. Soğuması beklenir. Soğuduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. En üste de zeytinyağında kızdırılmış salça sos gezdirilir. Afiyet olsun.

MELKİ SOTE

  • Melki mantarı ( Ege Bölgesinde çamlık bölgelerde çam ağacı diplerinde sonbaharda doğal olarak yetişen mantar çeşidi )
  • Kuru soğan
  • Biber
  • Domates
  • Zeytinyağı
  • Tuz, karabiber,kekik

 

İnce yemeklik doğranan soğan ve biberler iyice kavrulur. Üzerine ayıklanmış, yıkanmış ve doğranmış melkiler eklenir. Melkiler sotelenirken üzerine doğranmış domatesler de eklenir.

Servis edilmeden önce üzerine tercihe bağlı olarak kekik serpilir.

Melki mantarının kızartması da çok lezzetli olur. Bunun için melkiler bütün haldeyken ya da çok büyükleri ikiye kesilerek una bulanır ve kızgın yağda kızartılır.

PANCAR SALATASI

  • Kırmızı pancar
  • Kuru soğan
  • Sarımsaklı yoğurt
  • Zeytinyağı
  • Tuz

 

Kırmızı pancarlar önce haşlanır. Haşlanmış pancarlar küp şeklinde doğranır. Diğer yanda ince yemeklik doğranan soğanlar pembeleşene kadar kavrulur. Üzerine pancarlar eklenir. İyice sotelendikten sonra servis tabağına alınır. Soğuyunca üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. Afiyet olsun.

Reklamlar
One Comment leave one →
  1. Haziran 25, 2010 5:49 am

    Verdiğin tariflerle Aydın’daki günlerime döndüm. Mersin’de bu konuda olduğu için sıkça ot kavurmalarını yapıyorum. Üstüne sarımsaklı yoğurtlada süper olduğunu belirteyim 🙂 Ellerine sağlık. Sevgiler..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: