Skip to content

Zencefil, Karanfil ve Pekmezli Kurabiye

Aralık 20, 2009

Bu tarif de Onur’ un Kütüphaneci bir tanıdığından. ingrediyenleri her zaman kullandıklarımızdan farklı, hemen dikkatimi çekti. İlk fırsatta denedim:

2 buçuk su bardağı un

1 tepeleme çay kaşığı karbonat

2 tepeleme çay kaşığı toz zencefil

yarım çay kaşığı tarçın

yarım çay kaşığı havanda ezilmiş toz karanfil

125 gr. tereyağı veya margarin (oda ısısında)(veya yarım su bardağı sıvı yağ)

1+1/4 bardak ince toz şeker

1/4 bardak kadar kurabiyeleri batırmak için ince toz şeker

1 yumurta

4 yemek kaşığı pekmez

1 tatlı kaşığı limon suyu

 Unu, karbonatı ve baharatları bir kaba birlikte eleyin.

Başka genişçe bir kapta yağı ve şekeri kabarıp krema gibi olana dek iyice çırpın. Yumurtayı ekleyip hafifçe çırpın karışana kadar. Pekmez ve limon suyunu ekleyin karıştırın. Unlu baharatlı karışımı tahta kaşıkla yumuşak bir hamur olana kadar karıştırın. Hamurdan cevizden küçük, ufak parçalar koparıp toplar yapın. Bunları bir kasedeki şekerin içine bulayıp yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış 165C dereceli fırında yaklaşık 12 dakika kadar elinizle üstüne bastırdığınızda ancak sertleşmiş olana kadar pişirin. (Kurabiye kabaracak ancak elinizi bastırınca çok yumuşak olup hafifçe çökecektir, meraklanmayın, soğuyunca o sertleşecektir…Çok fazla tutarsanız cok sert olurlar)

Ben yine merdane ile 1 cm kalınlıkta açıp çeşitli kalıplarla kestim. Yaparken çok eğlendim. Tadı da çok güzel oldu. Ada çayı gibi bitki çaylarının yanında mükemmel bir eşlikçi… Onur’ un ismini bilmediğim kütüphaneci ablasına çok teşekkürler. Bu tarif bana bir kütüphane dolusu hepsi okunası kitapları, porselen fincanda dumanı üzerinde earl grey çayı hatırlatıyor. İnsan başka ne isteyebilir ki!

Afiyet olsun.

Reklamlar
2 Yorum leave one →
  1. kupseker permalink
    Ocak 26, 2010 1:39 pm

    Bu kurabiyelerden yemek kısmet olmuştu. Harika bir tadı vardı ellerinize sağlık Yıldız Hanım… 🙂

  2. ----HAYATCEMRESİ---- permalink
    Şubat 9, 2010 3:35 pm

    baharat her yemeğe ve tatlıya yakışıyor,elinize sağlık.
    http://hayatcemresi.wordpress.com/

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: