Skip to content

Kolay Açma

Ekim 5, 2009

kolay acma

Beslenme çantalarıyla okullara ya da saklama kaplarıyla ofislere götürülecek,adı gibi kolay açma tarifi.

  • 2 adet ekmek hamuru
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 125 g eritilmiş margarin
  • 1 çay bardağı ılık süt
  •  un
  • yarım kalıp peynir
  • karabiber ve tuz
  • çörek otu ve susam
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  1. ekmek hamurlarına sıvıyağ ,süt ve  şekeri katarak yumuşak bir kıvam oluşturana kadar unla yoğuruyoruz. Yaklaşık bir saat, hacminin iki katı olana kadar oda sıcaklığında bekletiyoruz.
  2. Yumurta büyüklüğünde hamurlar koparıp, elimizde düzlüyoruz. İçine  eritilmiş tereyağ sürüp, biraz peynirli harç koyup, kapatıyoruz ve iki ucunda burup, uçlarını birleştiriyoruz.
  3. Tepside yine en az 30 dakika dinlendirip, üzerine yumurta sarısı, çörekotu ve susam serpiyoruz.
  4. 170 derece fırında  üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.  
Reklamlar
2 Yorum leave one →
  1. simge permalink
    Ekim 5, 2009 2:32 pm

    merhabalar.
    Mayalı poğaçayı çok severek yerim ve gerçekten güzel yapmak için birkaç deneyimim olmuştur fakat başarısızlıkla sonuçlandı. Ya hamuru istenenden sert oluyor ya da gerektiği gibi kabarmıyor sonuçta yenemez durumda taş gibi poğaçalar pişiriyorum.Bu işin sırrı nedir? Son denememde instant maya kullandım. İnstant maya ile yaş maya arasında kullanım ve etkinliğini gösterme açısından ne fark vardır.Yani mayalanmayı daha fazla mı beklemek gerekir ya da bunun gibi şeyler.Bu fotodaki poğaçalar çok güzel görünüyor.Bu konudaki bilgilerinizi paylaşabilirseniz sevinirim.
    Ben bunların kuru,taş yapılı ve çok gözenekli delik deşik olanlarını yapmayı başarabiliyorum:)
    Ellerinize sağlık…

  2. guvenlimutfak permalink*
    Ekim 6, 2009 5:30 am

    Merhaba Simge,
    Ben de yumuşacık mayalı poğaçalara bayılırım ve haklısın, tutturmak çok güç olabiliyor bazen. Kendi saptamalarımı paylaşabilirim:
    1- yoğururken çok fazla un yedirmemek, kesinlikle biraz yumuşak bir hamur yapmak lazım
    2- Biraz sıcak bir ortamda hem yoğurma kabında, hem de porsiyonlara ayırdığın tepside bekletmek. Mutfağın soğuk oluyorsa, fırında 30 oC (ya da yoğurt yapma ayarları oluyor bazılarında) bekletebilirsin. Mayanın aktivasyonu için bu dinlendirme çok önemli. Bekletme süreleri çok önemli. yoğurma kabında hacmini iki kat yapana kadar bekletmelisin. Tepside de en az yarım saat.

    Ben bunları uyguluyorum ve sonuç iyi oluyor.

    Yaş maya ve toz mayada önceden şeker ve su ile en az 10 dakika bekletilirdi. Instant maya da ise bu işleme gerek kalmıyor. Direk malzemelere katılıyor. Kabarma hızı yüksek, son hacmi diğer tip mayalardan biraz daha azdı.Umarım bu bilgiler sana yardımcı olur.
    YILDIZ

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: