Skip to content

Bahçe Sebzelerinden Şakşuka ve Ekşimsi Serinlik Limonlu Parfe

Temmuz 21, 2009

Yaklaşık on gündür Sakarya’ dayım.  Apartman balkonlarında çiçek yetiştirmeye uğraşırken, toprağın ne kadar cömert olduğunu unutmuşum. Bahçeden hormon ( bitki gelişim düzenleyicileri) ve pestisit (zirai ilaç) kalıntısı olmayan taze sebzelerle pişirilen yemeklerin tadı da bir başka… İşte annemin bahçesinden bir kaç fotoğraf ve tarifler…

cicek1“Üç kuruş fazla olsun, kırmızı olsun” diye boşuna dememişler…

domatesYeşilin her tonunun heryeri kapaldığı, toprağı çıplak göremediğiniz çok özel yerlerden biri Hendek…

patlicanİşte bu patlıcanlar, kabaklar ve domatesler, bizzat ellerimle toplanıp, Trakya’ ya özgü çok ama çok sevdiğim Şakşuka yemeği oldu.

saksuka

ŞAKŞUKA

  • 4 adet patlıcan
  • 4 adet kabak
  • 2 adet soğan
  • 4 adet domates
  • 3 diş sarımsak
  • 6 yemek kaşığı zeytin yağı zeytin yağı
  • karabiber ve tuz
  1. Patlıcanlar küçük küpler halinde doğranır ve teflon  tavada 2 yemek kaşığı zeytin yağı ile kızartılır, fırın kabına alınır
  2. Kabaklar küçük küpler halinde doğranır ve teflon  tavada 2 yemek kaşığı zeytin yağı ile kızartılır, fırın kabına patlıcanların üzerine alınır.
  3. Kalan zeytinyağında rendelenmiş sarımsaklar pembeleştirilir.
  4. Üzerine yemeklik doğranmış soğanlar ilave edilir ve pembeleştirilir.
  5. son olarak kabukları soyulmuş ve küçük küpler halinde doğranmış domatesler eklenir.
  6. Bir çay bardağı su ilave edilir, tuz ve biber arzuya göre eklenir ve 2-3 dakika kaynatıldktan sonra fırın tepsisine kabak ve patlıcnların üzerine alınır.
  7. 200 C fırında 15 -20 dakika suyu özleşleşne kadar pişirilir.
  8. Sarımsaklı yoğurtla servis edilir.

limonlu parfeYaz aylarında yapmaktan en hoşalndığım tatlılardan biri Parfe. .. http://www.devletsah.com/limonlu-parfe/ adresinde rastladığım tarifi biraz değiştirdim.

  • 2 paket krem şanti
  • 1 paket tart jöle
  • 1 su bardağı taze sıkılmış limon suyu
  • 1 paket Petibör bisküvi
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağıkaynar su
    1. Devletşah’ ın sitesindeki tariften farklı olarak Dr. Oetker’ in tartjöle’lerinden kullandım. Bunlarda renklendirici yok. 1 paket tart jöleyi 1 su bardağı taze sıkılmış limon ve 1 su bardağı kaynar suya ekledim, 2 yemek kaşığı toz şeker ilave edip, ateşte karıştırarak 1 dakika kaynattım ve karıştırarak biraz ılıttım.
    2. Toz krem şantiler süt ile çırpılır.
    3. Petibörler kırılır.
    4. Jöle, limon suyu, krem şanti karıştırılıp çırpılır.
    5. Petibörler eklenir.
    6. Kalıba doldurulup bir gece dondurulur.
    Reklamlar
    2 Yorum leave one →
    1. Murat Karlıbaş permalink
      Temmuz 27, 2009 4:07 pm

      Yıldız, biz seni Adana’ ya gidiyorsun diye gönderdik, sen daha Adana’ ya uğrayamadın herhalde! Biraz da Adana’ dan tarif bekliyoruz. Selamlar.

    2. guvenlimutfak permalink*
      Temmuz 28, 2009 8:35 am

      Bahar’ ın deyişiyle bu yıl leyleği havada görmüşüm. Haklısınız, Adana tarifleri artık iyice gecikti. Bu konuya ağırlık vermeli. Sevgiler YILDIZ

    Bir Cevap Yazın

    Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

    WordPress.com Logosu

    WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

    Twitter resmi

    Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

    Facebook fotoğrafı

    Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

    Google+ fotoğrafı

    Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

    Connecting to %s

    %d blogcu bunu beğendi: