Skip to content

BANAK

Nisan 26, 2009

Hasbiye Teyze’ den Kastamonu’ ya özgü lezzetli bir geleneksel yemek : BANAK.

banak

Leziz bir Banak yapabilmenin sırrı pişirilmiş yufka ekmeklerindeymiş. Yufkacınızdan aldığınız yufkalarınızı biraz pişirttirip banakta kullanabilirsiniz. Tepsinin en altına tavuk suyunda pilavı yerleştiriyorsunuz. ocakta tavuk suyu kısık ateşte sıcak bekletiliyor, aynı anda başka bir kapta kısık ateşte eritilmiş tereyağı da var. Küçük üçgen şeritlere ayırdığınız yufkalarınızı tavuk suyuna batırıyorsunuz ve pilavın üzerine sermeye başlıyorsunuz, serilen tavuk suyunda ıslatılmış yufkaların üzerine tereyağ sürülüyor ve her katmana tavuk parçacıkları seriyorsunuz. İşlem biraz zahmetli iki kişinin birlikte yapması gerekiyor, çünkü sıcak servis edilmeli.

Ama sonuç dayanılmaz oluyor. Banak tavuk yerine ceviz ve mantar veya ikisi birlikte de yapılıyormuş. Cevizlisini Arkadaşım Ülkü’ nün annesi ve halası yapmışlardı. Çok lezzetli olmuştu. Mantarda kastamonu’ ya özgü bir mantardı. Ülkü Bu yazıyı okuduğunda söyleyebilir misin? Mantar çeşidinin adı neydi? 

Ellerinize sağlık. Tekrar teşekkürler ve Ankara’ ya sevgiler…

Reklamlar
One Comment leave one →
  1. lkzn permalink
    Mayıs 11, 2009 8:14 pm

    geç cevap veriyorum 🙂 kurt kulağı ya da kanlıca mantarları.
    umarım deneyenler olur ve bizim kadar severler.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: