Skip to content

Neşeli bir sohbet eşliğinde Enfes Tatlar

Nisan 2, 2009

Nilgün Hanım, dün akşam birbirinden leziz tariflerle bizi ağırladı. Böylece bir kez daha bir araya gelmiş olduk. Sohbet de tarifler de birbirinden doyumsuzdu. Neler vardı? Tam kararında mercimek köfte, yumuşacık haşhaşlı çörekler, sosyete mantısı ve fotoğrafını çekemediğim cevizli, çilekli kakaolu parfehashasli-corek1

mercimek-kofte11sosyete-mantisi1

Sosyete Mantısı

Malzemeler

3 adet yufka

250 g kıyma

1 orta boy soğan

1 orta boy patates

2 yemek kaşığı sıvıyağ

Tuz ve karabiber

Kızartmak için sıvıyağ

Sarımsaklı yoğurt

Domastesli sos için;

1 adet domates

1 diş sarımsak

1 yemek kaşığı sıvıyağ

Tuz

·        Tencereye sıvıyağ konulur ve küçük küçük doğranan soğanlar yumuşayıp hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.

·        Yumuşayan soğanların üzerine kıyma eklenir ve suyunu çekene kadar  kavrulur.

·        Ocaktan indirmeden önce 1 adet patates rendenin iri kısmı ile rendelenir. Tuz ve karabiber ile tatlandırılır ve ocaktan alınır.

·        Yufkalar önce ortadan ikiye, sonra tekrar ikiye bölünerek çeyrek yufka elde edilir. Çeyrek yufkalarda ikiye bölünerek hazır hale getirilir. 1 adet yufka 8 eşit parçaya bölünmüş olur.

·        Hazırlanan iç yufkanın geniş kenarına konur ve düzgün bir şekilde rulo yapılır.

·        Elde edilen rulo bir tarafından kendi etrafında döndürülür ve bittiği yerden kürdan geçirilir. Böylece geri açılmayacaktır.

·        Hazırlanan mantılar kızgın yağda altın sarısı renkte kızarana kadar pişirilir.

·        Diğer tarafta rendelenmiş domates sıvıyağda pişirilir. Küçük doğranmış sarımsak ve tuz ile tatlandırılır.

·        Kızartılan mantılar sarımsaklı yoğurt ve domatesli sos ile servis edilir.

 

Mercimekli köfte

Malzemeler

1 su bardağı kırmızı mercimek

1 su bardağı köftelik bulgur

1 orta boy soğan

1 yemek kaşığı domates salçası

1 tatlı kaşığı limon tuzu (istenirse 2 adet limon da kullanılabilir)

2-3 yemek kaşığı sıvıyağ

½ demet Maydonoz

½ demet Dereotu

½ demet Taze soğan

Kırmızı pul biber

Kimyon

Tuz

·        Kırmızı mercimek yıkanır ve bir tencereye alınır. İçine 3 bardak soğuk su eklenir ve orta ateşte pişmeye bırakılır.

·        İyice yumuşayan mercimek ocaktan alınır ve üzerine 1 bardak köftelik bulgur ilave edilir. İyice karıştırılarak ağzı kapatılır ve şişmeye bırakılır.

·        Diğer tarafta soğan küçük küçük doğranır ve sıvıyağ ile pişirilir. Soğanlar yumuşayıp pembeleşince salça ve limon tuzu ilave edilir. Tuz, kırmızı pul biber ve kimyon ile tatlandırılarak ocaktan alınır.

·        Hazırlanan sos mercimekli-bulgurlu karışıma ilave edilir ve iyice karıştırılır.

·        Maydonoz, dereotu ve taze soğan yıkanıp kurutulduktan sonra ince ince doğranır.

·        Mercimekli bulgurlu karışımın hazırlanan yeşillikler eklenmeden önce bir süre soğuması beklenir. Sıcakken eklenirse yeşillikler yumuşayacaktır.

·        Tüm malzemeler bir araya getirerek iyice yoğrulur ve köfte şekli verilerek servis tabağına dizilir.

 

Haşhaşlı Çörek

3-4 su bardağı un

1,5 su bardağı süt veya su

1 paket instant toz maya

1 su bardağı sıvı yağ ya da margarin

Tuz, şeker

Susam

İçi için kavrulmuş haşhaş

·        Yoğurma kabına bir miktar un alınır. İçine insant toz maya eklenir ve karıştırılır.

·        Süt, sıvıyağ,tuz ve şeker ilave edilerek iyice karıştırılır.

·        Yumuşak kıvamda hamur olana kadar un ilave edilir. (Unu eklerken tümü aynı anda eklenmemeli, azar azar eklenerek istenen kıvama ulaşılmalıdır.)

·        Yüzeyi pürüzsüz hale gelene kadar yoğrulan hamur  ılık bir ortamda dinlenmeye bırakılır. 30 dakika sonra kabaran hamur tekrar yoğurulur ve dinlenmeye bırakılır.

·        Hamur tekrar kabardığında (yaklaşık 30-40 dakika sonra) hamurdan fazla büyük olmayan parça alınır ve tezgah üzerinde el ile inceltilir. İçinde kavrulmuş haşhaş sürülür ve rulo yapılır. Elde edilen rulo bükülerek iki ucu bir araya getirilir ve yapıştırılır.

·        Yağlanmış tepsiye dizilen çörekleri üzerine yumurta sarısı sürülür, isteğe göre susamla süslenerek 220 C ‘ye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.

 

Rokoko (Çikolatalı-ahududulu parfe)

2 paket krem şanti

2 bardak süt

1 paket kakaolu bisküvi

1 yemek kaşığı kakao

2 yemek kaşığı  toz şeker

1 su bardağı fındık

1 su bardağı ceviz

1,5 su bardağı ahududu

Üstü için;

1 paket çikolata sosu

1,5 su bardağı süt

·        2 poşet kremşanti 2 bardak süt ile çırpılır ve krema haline getirilir.

·        Krem şantinin içine bisküviler el ile iri iri kırılır. Ceviz ve fındık iri dövülerek eklenir. Kakao, şeker ve ahududu eklendikten sonra fazla ezmeden dikkatlice karıştırılır.

·        Streç film veya temiz bir naylon kaplanmış yuvarlak kase karışım doldurulur ve iyice sertleşene kadar buzdolabının buzluk kısmında bekletilir. (Ben bir gece beklettim)

·        Servis edileceği zaman çikolata sosu hazırlanır. Çikolata sosu hazırlanırken paket üzerinde yazandan 1 bardak eksik süt kullanılırsa daha iyi olur. (benimkinde 2,5 bardak yazıyordu ben 1,5 bardak kullandım) Daha kıvamlı olan sos parfe üzerinden akmaz.

·        Çikolata sos pişirildikten sonra ara karıştırılarak hafif soğutulur.

·        Buzluktan çıkarılan parfe bir tabağa ters çevrilir ve üzeri çikolata sos ile kaplanır.

 

Reklamlar
No comments yet

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: